Foodblog: La Forchetta

Op de gezellige markt van Oosterhout heeft la Forchetta vorig jaar haar deuren geopend. Een authentiek Italiaans restaurant met een uitgebreide menukaart waar zoal mooie Italiaanse streekgerechten op te vinden zijn. Het is een warme zomerse dag en de avondzon valt op het terras, een perfecte dag om af te sluiten met een heerlijke Italiaanse maaltijd. Bij aankomst worden we enthousiast begroet met een luide “Buona sera”. De ober is zelf duidelijk afkomstig uit Italië.  We krijgen een tafel toegewezen onder de luifel op het terras. Vanaf deze plek hebben we een leuk uitzicht op de levendige markt van Oosterhout. We krijgen als welkomstdrankje een glas prosecco aangeboden, hoe kan het ook anders! Met de avondzon op ons gericht wanen we ons bijna direct in Italië, wat heerlijk!

Maak via Facebook kans op een diner voor twee! 

BIJ AANKOMST WORDEN WE ENTHOUSIAST BEGROET MET EEN LUIDE “BUONA SERA”.

De trotse eigenaren Jan en Jolanta komen ons ook welkom heten. Ze leggen vol enthousiasme het concept van La Forchetta uit. Ze willen hun gasten een authentieke Italiaanse avond bezorgen door verse en hoog kwalitatieve Italiaanse gerechten te serveren in een gezellige sfeer waar de bediening de gasten niets aan laten ontbreken. Om dit waar te kunnen maken zijn ze ervan overtuigd dat het noodzakelijk is om met Italianen samen te werken. Om deze reden zijn zowel de chef-koks als de souschef afkomstig uit Napels. Zij hebben hun koksopleiding genoten in Italië en gaan nog vaak terug om nieuwe inspiratie op te doen. Ook een groot deel van de mensen in de bediening is Italiaans, net als onze ober die met veel liefde vertelt over zijn geboorteplaats op Sicilië.

La Forchetta heeft een uitgebreide menukaart met volop keuze uit allerlei Italiaanse gerechten. Ze zijn alleen voor de het diner geopend en richten zich dus niet op de lunch. De reden is dat er dagelijks verse ingrediënten worden gehaald en de koks alles dagvers bereiden tot aan het ciabattabrood toe. De koks zijn daarom in de middag druk met de voorbereidingen voor het diner. De vis komt dagelijks vers van de visafslag in Yserke en het vlees wordt geleverd door de vleeshouwer uit Breda. Jan geeft aan dat hij ook regelmatig ingrediënten laat invliegen vanuit Italië op advies van zijn chef-kok, zoals bijvoorbeeld baby octopus. We krijgen te horen dat de chef-kok een menu voor ons heeft samengesteld. Dat klinkt goed en we lieten ons graag verrassen.

Voor de eerste lekkere trek krijgen we versgebakken ciabattabrood, kleine broodjes gevuld met zwart sesamzaad en Taralli, een hartig koekje gevuld met geroosterde amandelen. Taralli komt voor in verschillende streken in Italië, maar deze versie is volgens traditioneel Napolitaans recept! Het ciabattabrood is knapperig van buiten en zacht van binnen zoals het hoort.  Hierbij krijgen we extra vierge olijfolie geserveerd, afkomstig uit de regio Puglia (Zuid-Italië). De olijfolie is voor het derde jaar in rij in Italië uitgeroepen tot beste olijfolie van het land. Wij begrijpen waarom, de olie heeft een volle zachte smaak met een bijna licht pittige nasmaak. De olie combineert perfect met de verschillende soorten brood die we erbij hebben gekregen en we doen ons tegoed aan deze lekkernij.

Als voorgerecht krijgen we Salmone marinata ai di agrumi, tartaar van rauwe zalm die op smaak is gebracht met een marinade van citrusvruchten en een vleugje anijs. Het gerecht is door de marinade lekker fris van smaak en de zalm is zacht en smelt op je tong. Een echt zomers voorgerecht! 

Hiernaast krijgen we Moscardini alla Luciana, gebakken baby octopus met een saus van cherry tomaatjes, zwarte olijven en kappertjes. De octopus is goed gebakken en de saus is hoog op smaak. De olijven en kappertjes zorgen voor een kruidige en licht gezouten tomatensaus, die zich ook goed leent om het ciabattabrood in de dopen. Hierbij wordt een wijn uit Sicilië gereserveerd, namelijk Grillo. De wijn wordt gemaakt in de buurt van Trapani op Sicilië en het is een typische Italiaanse wijnsoort die vanwege het klimaat al vroeg geoogst kan worden. Een frisse witte wijn met een licht fruitige smaak, welke mooi aansluit op beide gerechten.

Als tussengerecht krijgen we Fiocchi Ripieni con formaggio e pere, verse pasta gevuld met een mix van gorgonzola en peer. De pasta wordt dagelijks vers gemaakt en per couvert bereid. Het is een mooie bijzonder combinatie van smaken. De pasta is zacht, maar heeft nog een bite en de wat pittige zoute smaak van de gorgonzola geeft een smaaksensatie in combinatie met de zoete peer. Dit is pure verwennerij! Er wordt een mooie krachtige witte wijn bij het gerecht geserveerd met een lichte nootachtige smaak, namelijk de Grechetto uit Umbrië.

Na dit gerecht krijgen we door Jan een rondleiding door het restaurant. Ze hebben het gehele restaurant bij overname verbouwd zowel beneden als boven. De inrichting is warm en heeft een moderne eigentijdse Italiaanse look. Tijdens de rondleiding komt Jolanta ons halen, want de chef-kok heeft ons hoofdgerecht gereed.

Als hoofdgerecht krijgen we een rolletje van verse zeetong gevuld met gegrilde groente. Hierbij wordt gegrilde aubergine, gefrituurde julienne van courgette en gepofte cherrytomaatjes en aardappels uit de oven geserveerd. De opmaak is mooi en het oogt als een gerecht wat je in Italië geserveerd kunt krijgen. Alles is hoog op smaak, de vis is vers en dit proef je. Als we de zeetong aansnijden valt de vis bijna vanzelf uit elkaar. De aubergine heeft een lekkere ziltige grillsmaak en is gemarineerd met knoflook. De gepofte cherrytomaatjes hebben als tegenhanger een heerlijk zoete smaak. Dit alles zorgt voor een goede balans. We krijgen wederom de Grechetto uit Umbrië erbij geserveerd en de wijn combineert ook goed met dit gerecht.

Dan is het tijd voor het dessert en ook hier laten wij ons verrassen. De ober legt uit dat ook dit nagerecht een typische Italiaanse lekkernij is, welke Capriccio wordt genoemd. Het gerecht wordt geserveerd in een kleine weckpot. Onderin zit een laagje met huisgemaakte compote van verse peer, met daarop een crème van mascarpone en daarbovenop een krokante crumble die het gerecht afmaakt. Het is natuurlijk de bedoeling dat je er voor zorgt dat je met je lepel van alle drie de laagjes een beetje opschept en zo alles tegelijk proeft. De peer is lekker zoet en smaakt goed met de krokante crumble en de volle zachte mascarpone crème. Een goede afsluiting van dit menu!

We zijn vanavond in de watten gelegd, verwend met goede lekkere Italiaanse gerechten en Italiaanse wijnen. Dit heeft samen met het warme welkom van de eigenaren en de enthousiaste uitleg bij de gerechten door de vriendelijke ober ervoor gezorgd dat we ons in Italië waanden. We krijgen spontaan zin om een vakantie naar Italië te boeken. Of we komen gewoon snel nog een keer terug bij La Forchettta!