Cocktails masterclass by Diageo

Bijna 30 horeca-ondernemers en medewerkers hebben zich deze maandagmiddag verzameld in het rustieke pand van de Botanist voor een masterclass over spirits en cocktails, georganiseerd door Diageo en World Class. De masterclass wordt gegeven door Maurits Wetemans, World Class Ambassador Noord-Europa. Hij laat ons vanmiddag kennismaken met de prachtige collectie World Class spirits en de bijzondere twists op verschillende klassieke cocktails. Een van hun doelen is om mensen meer kennis bij te brengen over de verschillende spirits en hoe deze gedronken kunnen worden. Of het nu in de vorm van een cocktail is of op zichzelf, hiermee probeert World Class ieders smaak te ontwikkelen. 

masterclass by diageo


Diageo
Diageo is opgericht in 1997, maar het bedrijf is gebaseerd op de principes en fundamenten die jaren daarvoor gelegd zijn door de leiders van de industrie. Namelijk: Arthur Guinness, John Walker, Elizabeth Cumming en nog veel meer. Diageo is wereldwijd leider op het gebied van premium alcoholische dranken. Meer dan 200 globale en lokale merken worden verkocht in 180 landen. In elke categorie wordt aan de vraag van de consument voldaan.


World Class
De World Class Competitie is in 2009 opgericht als ‘s werelds meest prestigieuze competitie voor bartenders. Er doen jaarlijks zo’n zestig landen mee en iedere landelijke winnaar strijdt voor de titel van beste bartender van de wereld. Daarnaast ‘‘verbinden ‘s werelds grootste bartending legends zich aan World Class en hun trainingsprogramma genaamd; World Class Studios’’, aldus Maurits Wetemans. World Class Studios is een onderdeel van het bredere World Class platform dat zich steeds verder ontwikkelt als een educatief, informatief en inspirationeel platform voor de bartending industrie.

Ketel One
Al meer dan 325 jaar worden er bij de Nolet familie van generatie tot generatie met passie en liefde bijzondere destillaten gecreeërd. Namen als Ketel 1 Jenever, Ketel 1 Matuur, Ketel One Vodka en Nolet’s Gin zijn dan ook een groot begrip in Nederland. Vanuit de Nolet Distillery in Schiedam worden de prachtige spirits gemaakt en verspreid over heel de wereld.

de trots van nl

Rond 1980 wilde meneer (Carolus) Nolet de heerlijke Ketel 1 Jenever ook in de USA introduceren. Eenmaal in de States kwam hij erachter dat er veel meer vraag was naar Vodka. De huidige vodka’s daar waren vrij sterk en scherp van smaak. Meneer Nolet kon terug naar Nederland met een missie: een zachte, frisse vodka gedestilleerd in de koperen pot still ketel welke, naast op zichzelf, juist uitstekend werkt met cocktails. Terug in de USA werd de nieuwe Ketel One Vodka met open armen ontvangen. Reeds is de vodka nog steeds favoriet.


Ketel One Botanical
Onlangs gelanceerd door de nieuwste generatie van de Nolet familie (Bob en Carl Jr.) is de Ketel One Botanical. Het is geen vodka, maar een spirit based liquid. Deze laag alchohol houdende drank van 30% is ontwikkeld in drie verschillende smaken vervaardigd met essences vanuit de natuurlijke producten: Cucumber & Mint, Peach & Orange Blossom en Grapefruit & Rose. Ketel One Botanical is ideaal om te drinken in een spritz of bijvoorbeeld een Bellini.  


Tanqueray
Bijna 200 jaar geleden begon Charles Tanqueray een distilleerderij in Bloomsbury, Londen. Rond 1830 was het niet meer dan normaal om gin te brouwen in een badkuip. De zogenaamde ‘bath tub gin’. Charles ontwikkelde een sterk alternatief beginnend met Tanqueray London Dry gin.

Tanqueray No. Ten
Tanqueray no. Ten is ontwikkeld in het jaar 2000. Doordat het gemaakt is met volledig verse citrusvruchten, kamille, jeneverbessen, koriander, zoethout en engelwortel is het een ware smaakexplosie in je mond. Hinten van kamille, sinaasappels uit Florida, limoenen uit Mexico en roze grapefruit zorgen voor een mooie balans. Als je de gin ruikt merk je ook vooral citrusoliën en florale geuren op. Een leuk weetje is dat de fles geïnspireerd is op citrus elementen. De dop heeft de vorm van een citrusrasp en de onderkant is net een citruspers. Daarnaast is Tanqueray no. Ten als enige en eerste ‘‘white spirit’’ geplaatst in de San Francisco World Spirits Competition Hall of Fame en geprezen met de hoogste waardering. Dubbel goud, zes jaar op rij!


Wat maakt een Gin&Tonic
Het belangrijkste bij het maken van een Gin&Tonic is balans. De populaire laag alcoholhoudende mixer is een perfecte samenkomst van zoet, zuur, straf en bitter. Samen met een vers garnituurtje is de mixer bijna compleet. Een Highball of Copa glas goed gevuld met ijs en een goede verhouding aan bijpassende tonic zorgen voor de perfect serve!


Don Julio 
Bij tequila denken we natuurlijk al snel aan dat ene shotje met zout en citroen, maar de tequila’s van Don Julio zijn hier absoluut niet mee te vergelijken. Om de naam tequila te mogen dragen moet de spirit minimaal 51% agave bevatten. De Mexicaanse Don Julio wilde op zijn 17e een verschil maken met een hoogwaardige tequila. Startend met de productie van zijn tequila in 1942 bracht Don de eerste luxury tequila van Mexico op de markt aan de hand van een zorgvuldig en duurzaam productieproces. Toendertijd was tequila nog bijna even goedkoop als water.


Don Julio Blanco
De blanco tequila’s zijn doorgaans tussen de nul en zestig dagen gerijpt en bevatten de meer bekende jonge ‘‘tequila’’ smaaktonen. Don Julio Blanco bevat wat aardse tonen met eigenschappen van zachte citrus en geeft een mooie ronde zijdeachtige finish.

Don Julio Reposado 
Omdat de Reposado tussen de zestig dagen en een jaar op Amerikaanse witte eikenvaten gerijpt is, heeft de spirit een prachtige gouden amber kleur. De rijping zorgt voor een soepele, rijke afdronk met tonen van donkere chocolade, vanille en gekarameliseerde appel. Deze mooie spirit is aanbevolen om te mixen met ginger ale, een verse sinaasappelzeste en een lime squeeze.


Don Julio Añejo
Een stap verder is de Añejo. Deze parel is net als de Reposado gerijpt op Amerikaanse witte eikenvaten. Met zijn 18 maanden rijping en kleinere productie is dit een waanzinnige spirit. Het heeft een rijke complexe smaak en een perfecte balans tussen agave, wilde honing en butterscotch. Puur of met wat ijs is de Añejo het lekkerst!


Ron Zacapa
Het stadje Zacapa is in 1876 in Guatemala geboren. Omdat dit 100 jaar later groots gevierd moest worden is er speciaal een rum ontwikkeld; Ron Zacapa Centenario. Zacapa wordt, als één van de weinige rums, gemaakt van het pure sap uit het hart van suikerriet; virgin sugarcane honey. In het berggebied Quetzaltenango op 2300 meter hoogte is de optimale temperatuur gevonden voor het maturatieproces. Hier wordt volgens het ‘’Solera’’ systeem Zacapa rum op verschillende vaten gerijpt om tot een geweldig uitgebalanceerde combinatie van smaken te komen.

Sommeliers kunnen deze spirit wel een halfuur ruiken


Zacapa 23
Bij het rijpingsproces van de Zacapa 23 worden vier verschillende type vaten gebruikt: ex-bourbon, gebrande ex-bourbon, Oloroso sherry en Pedro Ximenez sherry vaten. Een brede variatie aan smaken is te herkennen zoals kokos, amandel, vanille, karamel, rozijnen, banaan, kers, koffie, chocolade en nog veel meer. Een echte ontdekkingstocht aan smaken, waarbij sommeliers deze spirit wel een halfuur kunnen ruiken! Zacapa is geweldig om na het diner te serveren met bijvoorbeeld chocolade. Ook zonder ijs is deze spirit al een ware delicatesse.


Talisker Single Malt Whisky
De klassieker in de Talisker-familie. Dat is de Talisker 10 Single Malt Whisky. Deze whisky wordt bij de zee gemaakt, langs de kust van Isle of Skye. Het ziltige proef je licht terug. De focus ligt, naast rook, op het zachte van vanille, terwijl de geur rokerig is. De ideale whisky voor het einde van de dag!

De lange romige afdronk maakt deze whisky tot een blijvertje!

Bulleit Bourbon
De Amerikaanse Bulleit bourbon heeft een kruidig karakter met hinten van vanille en toffee. Het roggegehalte ligt een stuk hoger dan de gemiddelde bourbons en met zijn droge en zijdezachte afdronk kun je het bijna een allemansvriend noemen. Dit is er eentje voor de zoetekauwen doordat het voornamelijk gemaakt wordt van maïs. Hierdoor kent het een iets zoeter karakter dan bijvoorbeeld Schotse whisky.


Roe & Co Irish Whiskey
Deze blend van Ierse malt- en grain whiskey’s is gerijpt op bourbon vaten, waardoor een licht kruidig karakter ontstaat met smaken van romige vanille en fruit zoals peer. Met een percentage van 45% kan Roe & Co ook uitstekend gebruikt worden voor cocktails en mixers, aangezien Ierse whiskey’s vaak weg kunnen vallen door hun zachtere karakter. De lange romige afdronk maakt deze whiskey tot een blijvertje!


Belsazar Vermouth Rose
Belsazar onderscheidt zichzelf door alle eigenschappen van de wijn te gebruiken. De toevoeging van hoogwaardige eau-de-vie maakt deze serie van verschillende vermouths een ware smaakexplosie. Uitzonderlijk is de Belsazar Rosé variant welke met frisse mintachtige smaaktonen van framboos en rode bes in combinatie met een tonic een erg mooi drankje met een laag alcholpercentage vormt.


Villa Ascenti
De Villa Ascenti is een relatief nieuwe gin, afkomstig uit Italië. Het leuke is dat de gin wordt samengesteld op basis van een mix van klassieke gin botanicals, maar ook met enkele botanicals die afkomstig zijn uit Piëmont: de stad waar de gin gemaakt wordt. Naast het zachte karakter door distillatie op koperen pot still ketels, komen kruiden zoals munt en tijm mooi terug in de geur en smaak van de gin.

Een mix van klassieke en lokale botanicals


Johnnie Walker Black Label
Whisky goeroe Dave Broom bekroonde deze blend tot de “Golden Standard” van blended whisky. Met zijn gebalanceerde smaaktonen van vers tropisch fruit, romig vanille en een hint van rokerigheid vormt de alom bekende Johnnie Walker Black Label een perfecte blend van malt- en graan whiskies om zowel op zichzelf als in een cocktail of mixer te drinken. Ongeëvenaarde historie in een glas!


Old Fashioned
De Old Fashioned behoort bij velen tot één van de favoriete klassiekers. Hoe dit komt? Als deze cocktail goed gemaakt wordt is het een waanzinnig drankje. Het verhaal luidt dat de Old Fashioned is ontstaan ter vervanging van punch. Punch was eind 18e eeuw razend populair in Amerika en bestond uit een spirit, suiker, water en citrus. Bij gebrek aan citrus in de States werden Angostura bitters gebruikt ter vervanging. Dit was het begin van de Old Fashioned. Het origineel bestaat uit Bourbon, suiker, Angostura bitters en een sinaasappelschil. Het bijzondere aan deze all spirit cocktail is dat hij niet geshaked wordt maar gestirred. Door het roeren heb je veel invloed op de smaak van de cocktail en smelt het ijs niet te snel.

Chocola om het culinaire aspect van Zacapa naar voren te laten komen


Zacapa Old Fashioned
De twist op de klassieke Old Fashioned die wij mogen proeven is buitengewoon. De Bourbon wordt vervangen door de verfijnde rum Zacapa 23. Daarnaast is er kokossiroop gebruikt in plaats van gewone suiker, en om het plaatje compleet te maken zijn er chocolade bitters gebruikt in plaats van de kruidige Angostura bitters. Ook krijgen we een stuk chocolade ernaast om het culinaire aspect van Zacapa naar voren te laten komen. De Zacapa Old Fasioned smaakt heel zacht met hinten van kokos en chocolade. Ideaal om rustig van te nippen.

Maple Kombu Highball 
Diageo bezit meer dan tien miljoen vaten in Schotland. Johnnie Walker Black Label is dan ook gemaakt met alleen whisky’s uit de vier hoeken van Schotland die minimaal 12 jaar zijn gerijpt. Johnnie Walker was in 1920 al in meer dan 120 landen bekend. Het logo van de fles is bewust scheef op de fles gezet zodat er meer tekst op de fles past. Daarnaast valt de fles op deze manier meer op als je hem op een bar zet tussen flessen die allemaal een recht etiket hebben.


Een bijzonder verrassende variant van World Class Studios is de Maple Kombu Highball. De cocktail wordt geserveerd in een highball glas. De basis bestaat uit Johnnie Walker Black Label geïnfuseerd met zeewier. Daarnaast is er maple syrup toegevoegd, malic acid (appelzuur) solution en een deel sodawater. Als je de cocktail ziet wordt je interesse al gewekt door de garnituur van zeewier. De smaak kan het best omschreven worden als umami. Het zilte van de met zeewier geïnfuseerde Black Label zorgt voor een zachte sushi-achtige smaak. Toch is het ook een heerlijk verfrissende cocktail met een zuurtje van de malic acid en het kleine zoetje van de maple syrup.

Espresso Martini
De Espresso Martini, wie kent hem niet? De cocktail is ontstaan in de jaren tachtig en is uitgegroeid tot een ware classic. Ergens in een bar in Londen kwam een vrouw binnen die op zoek was naar een drankje wat haar zou opkikkeren. Hier is de cocktail ontstaan. Het originele recept bestaat uit espresso, vodka en Kahlua. Geserveerd in een martini glas met een prachtige schuimkraag ziet het er verrukkelijk uit. Alleen als je de cocktail hard shaket met ijs is deze schuimkraag te realiseren. De finishing touch zijn drie koffieboontjes die bovenop de schuimkraag liggen. Deze drie boontjes staan voor hoop, geluk en liefde.


Als je deze twist proeft wil je niks anders meer

Espresso Martini Twist
Wij krijgen een bijzondere twist op deze verrukkelijke classic. Door de jaren heen zijn er veel verschillende twists gemaakt, maar deze variant is er eentje om te onthouden. Als Vodka is er Ketel One Vodka gebruikt, wat automatisch voor een zachte smaak zorgt. Daarnaast is er een handje munt toegevoegd wat zachtjes is gemuddled waardoor de oliën en aroma’s vrijkomen. Een kleine hoeveelheid honing en een groter deel cold brew koffie zorgen voor een geweldige balans. De subtiele nasmaak van tonkabonen maakt de ervaring compleet. Als je deze twist hebt geprobeerd wil je niet meer anders.

The French Jimador
Het recept van de World Class cocktail van Max la Rocca “The French Jimador” is een twist op de klassieke Margarita. Een Jimador is een Mexicaanse boer die agave planten oogst om tequila mee te maken. De lavendel geeft vervolgens de Franse twist en daarmee is de samenstelling van de naam gekomen.

Goede balans is essentieel 


Margarita
De Margarita is rond 1930 ontstaan in Tijuana, Mexico. De cocktail bestaat maar uit drie componenten waardoor het essentieel is dat de verhoudingen goed gebalanceerd zijn. Ook een tequila van hoge kwaliteit maakt groot verschil in smaak. Officieel gezien bestaat de Margarita uit Tequila, Triple sec en limoen. Tegenwoordig wordt er ook vaak suikerwater toegevoegd om hem wat toegankelijker te maken.

The French Jimador
Bij het proeven van de cocktail merken we de verbazingwekkende verhouding tussen de citrustonen en lavendel meteen op. De sympathieke schuimkraag met garnituur van lavendel zorgt ervoor dat de cocktail er prachtig en tegelijkertijd verleidelijk uitziet. Ook de zacht roze kleur maakt de drink aantrekkelijk. Door de goede balans tussen de lavendel en limoen is de Don Julio tequila maar heel subtiel aanwezig. Zelfs voor de mensen die denken dat ze niet van tequila houden is deze prachtige cocktail zeer toegankelijk.