GPS-tocht langs Oosterhoutse bevrijdingslocaties
Een GPS-tocht uitgezet langs verschillende locaties in en rond de gemeente Oosterhout die met de indrukwekkende gebeurtenissen tijdens en aan het eind van de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. Lees verder
Hoewel Nederland pas volgend jaar 75 jaar vrijheid viert, was Noord-Brabant al in 1944 verlost van de Duitse bezetters. Ap Ramaker, Bauke Terpstra en Frans Timmermans hebben daarom, in samenwerking met heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout, een GPS-tocht uitgezet langs verschillende locaties in en rond de gemeente Oosterhout die met de indrukwekkende gebeurtenissen tijdens en aan het eind van de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. Bij de tocht wordt gebruikgemaakt van de app IZI-travel, die gratis is te downloaden op je mobiele telefoon.
Op de fiets of te voet
Als je op pad gaat, volg je de route zoals die op het scherm van je mobiele telefoon staat. Kom je langs een gedenkwaardige plaats, dan begint je mobiel te praten en geeft uitleg over wat zich hier in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Je kunt de tekst, die is ingesproken door Annie Kuijpers, ook nalezen en het geheel wordt extra verduidelijkt door foto’s en filmpjes. Een mooie bijkomstigheid is dat de tocht leidt door de fraaiste stukjes natuur in en rond Oosterhout en zijn kerkdorpen Dorst, Den Hout en Oosteind.
IZI-travel
De gratis app is te downloaden voor smartphone (IZI-travel voor Android in Play Store) en I-phone (IZI-travel voor I-phone in App Store). De GPS-tocht is te vinden onder het kopje ‘Ik ga naar...’ waarna je in het zoekvenster ‘Oosterhout’ kunt invullen. De route vind je onder het kopje ‘Oorlog en bevrijding te Oosterhout en omgeving 1940-1944’.
Vanuit de luie stoel
Wie liever thuis achter de computer de route wil volgen, kan naar de site van IZI-travel surfen, waar je de route vindt onder Oosterhout, eveneens onder het kopje: ‘Oorlog en bevrijding te Oosterhout en omgeving 1940-1944’. De site biedt een plattegrond, tekst en uitleg, foto’s, maar natuurlijk niet de prachtige vergezichten, de frisse wind in je gezicht en de gezellige terrasjes langs de route.
Schatzoeken
Geocaching-liefhebbers kunnen de route ook volgen. Via de website www.geocaching.com wordt de route aangegeven onder het kopje ‘1944-2019 75 jaar bevrijding van Oosterh
- VVV uitjes, Actief & sportief